Verlicht uw pijnklachten, vergroot uw flexibiliteit
Myofasciale therapie voor een leven in beweging

Niet enkelsporters, maar iedere patiënt die kampt met spiercontracturen kan baat hebben bij een myofasciale therapie behandeling in onze groepspraktijk.

De fasciae, de weefsels die essentieel zijn voor onze mobiliteit

Om het principe van myofasciale therapie te begrijpen is het belangrijk om te kijken naar de rol van de fasciae in ons lichaam. Deze elastische membranen omhullen en verbinden verscheidene anatomische structuren, gaande van spieren tot organen en bloedvaten.

Fasciae worden op basis van hun diepte en ligging onderverdeeld in 3 categorieën :

  • de oppervlakkige fasciae
  • de diepe fasciae
  • de viscerale fasciae

Elk type speelt een specifieke rol bij het behouden van onze houding en mobiliteit. Je kan fasciae vergelijken met ‘architecten’ van onze posturologie die betrokken zijn bij elk van onze bewegingen. Na een trauma, langdurige immobiliteit, een operatie of na repetitieve bewegingen kunnen deze structuren hun flexibiliteit verliezen en stram worden en pijnklachten veroorzaken.

Myofasciale therapie

Wat is myofasciale therapie ?

Myofasciale therapie, ook bekend als ‘dry needling’, is een therapeutische aanpak die zich richt op het ontspannen van ‘triggerpunten’, die zich op een specifieke plaats in de spier bevinden waar de spiervezel als zeer gespannen en geïrriteerd aanvoelt. Myofasciale pijn komt voor in de spieren en het omliggende fasciaal weefsel.

Technieken toegepast in myofasciale therapie

De behandeling omvat het uitoefenen van directe manuele druk op de triggerpunten om spierpijn te verlichten en spierspasmen te verminderen.

Een andere manier om deze triggerpunten te behandelen is door een steriele acupunctuurnaald (voor éénmalig gebruik) in de spier aan te brengen. Deze therapie is gebaseerd op de traditionele westerse redenering en is dus geen acupunctuur.

De doeltreffendheid van myofasciale therapie werd in talrijke wetenschappelijke onderzoeken bewezen. Het is belangrijk om de pijnlijke triggerpunten op tijd op te sporen om chronische pijn te kunnen voorkomen.

In sommige gevallen kunnen na het inbrengen van de naald bepaalde bijwerkingen optreden : stijf gevoel van de behandelde spier en het verschijnen van een hematoom. Deze mogelijke bijwerkingen verdwijnen vaak binnen een paar dagen na de behandeling.

Indicaties :

Pijn die voortkomt uit triggerpunten komt vooral voor bij volwassenen (tussen 30 en 50 jaar oud) tijdens de meest actieve periode van hun leven. Werk, sportactiviteiten en dagelijkse stress kunnen bijdragen aan myofasciale pijn. Dit wordt bevestigd door wetenschappelijke studies uitgevoerd in een gespecialiseerd centrum voor myofasciale pijn.

thérapie myofasciale Beersel

Wanneer raadplegen voor myofasciale therapie behandeling ?

In geval van :

  • Chronische spier -en gewrichtspijn en spiercontracturen.
  • Uitstralingspijn.
  • Hoofdpijn.
  • Peesontstekingen : tenniselleboog en golferselleboog, trochanteritis en andere peesontstekingen.
  • Duizeligheid.
  • Tinnitus (oorsuizen).
  • Spijsverteringsproblemen : buikpijn, brandend maagzuur.

Myofasciale therapie kan worden gebruikt als aanvulling op andere therapeutische benaderingen zoals kinesitherapie of osteopathie.U kan in onze groepspraktijk in Beersel terecht voor gespecialiseerde zorg in myofasciale therapie.